Czarna herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Pochodzi z rośliny Camellia sinensis i często jest mieszana z innymi roślinami dla różnych smaków. Jej przyjemny i miękki smak przypadł do serca milionom ludzi na całym świecie. Jest mocniejszy w smaku i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej kofeiny niż kawa. Czarna herbata zawiera również wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie.
Co zawiera czarna herbata?
Podobnie jak każdy inny produkt, herbata ma wpływ na organizm dzięki zawartym w nim substancjom. Jej skład jest złożony, zawiera około trzystu składników, które na ogół można podzielić na grupy takie jak alkaloidy, aminokwasy, pigmenty, olejki eteryczne, garbniki. Te ostatnie, czyli katechiny, polifenole, taniny stanowią jedną trzecią zawartości napoju i odgrywają kluczową rolę, ponieważ nadają mu przyjemną, specyficzną cierpkość.
Olejki eteryczne, które są częścią herbaty, nadają jej oryginalny, niepowtarzalny aromat. Skład i konsystencja olejków eterycznych w odmianach czarnej herbaty określają jej jakość.
Alkaloidy w kompozycji czarnej herbaty tonizują ciało, dzięki czemu napar można stosować zamiast kawy. Napój ten różni się wartością odżywczą ze względu na obecność w nim białek. Zawiera pierwiastki śladowe: wapń, fosfor, magnez, fluor, potas, sód itd.
Czarna herbata zawiera całą gamę witamin – są to grupy K i B, a także A, C, PP, R. Witamina P jest ekstrahowana z herbaty i jest stosowana w preparatach, które mają korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy system.
Zalety czarnej herbaty
- Ostatnie badania wykazały, że picie 3 – 4 szklanek herbaty dziennie ma korzystny wpływ na zdrowie. Korzyści zawarte w czarnej herbacie tkwią w jej właściwościach, które mogą budować układ odpornościowy, tak aby mógł zwalczać infekcje, a także zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Co więcej, ostatnio przeprowadzone badania pokazują, że czarna herbata jest rodzajem eliksiru dla wszystkich chorób.
- Skład tego napoju zawiera dość dużą zawartość kofeiny. Aktywuje układ nerwowy, zwiększa wydajność, pomaga pozbyć się senności. Czarna herbata może być stosowana jako środek wzmacniający koncentrację uwagi podczas wykonywania złożonych prac.
- Słodzona czarna herbata jest zalecana dla osób związanych z wysokim stresem psychicznym. Wynika to z faktu, że białka w połączeniu z węglowodanami dostarczają mózgowi niezbędnej ilości witaminy B.
- Ten napój jest bogaty w białko i pomaga tłumić głód. Ma minimalną zawartość kalorii i stabilizuje metabolizm. Połączenie tych właściwości sprawia, że jest niezbędnym narzędziem w walce z nadwagą i utrzymaniem szczupłej sylwetki.
- Ponadto czarna herbata jest niezwykle przydatna na przeziębienie. Ma działanie rozgrzewające, zwiększa pocenie się.
- Ponadto czarna herbata ma niezwykle korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Pobudza trawienie, pomaga po przejadaniu się i w zatruciu. Właściwości te dają taniny, które aktywują wydzielanie żółci i soku żołądkowego.
- Dzięki witaminom C, E, D, kwasowi nikotynowemu i jodowi w kompozycji czarna herbata zyskała reputację jako napój długowieczny. Filiżanka herbaty dziennie poprawia kondycję skóry i ogólne samopoczucie. Herbata zwiększa również produkcję insuliny, co zwiększa produkcję serotoniny, hormonu szczęścia i radości. Filiżanka pysznej czarnej herbaty pomoże szybko się uspokoić po stresującej sytuacji.
Jak prawidłowo pić herbatę?
Przydatne właściwości czarnej herbaty można ujawnić tylko wtedy, gdy napój jest odpowiednio przygotowany.
Czysta woda jest podstawą pysznej herbaty. Nie warto używać wody z kranu, aby uniknąć zepsucia napoju. Najlepiej używać butelkowanej lub filtrowanej wody. Podgrzać wodę do 100 stopni, zalać 1 łyżkę herbaty i pozostawić na 3-5 minut. Następnie warto usunąć liście z kubka, aby nie dopuścić do nadmiaru garbników w napoju.
Źródło: http://san-pol.pl